Skip to main content
To the homepage of Knowit

ARTIKKELI

Katsaus menneeseen ja tulevaan – Knowit FLX luotsaajan silmin

Puolitoista vuotta komissiopohjaiseen laskutukseen perustuvan yrityksen vetäjänä. Lue toimitusjohtaja Harri Salmisen ajatuksia matkasta tähän saakka ja miltä tulevaisuus markkinassa näyttää.

Ensimmäiset 18 kuukautta 

Kuukausipalkkainen työsuhde on varmasti kaikille tuttu. Ansiotaso on vakaa ja palkasta saa tai joutuu neuvottelemaan esihenkilön kanssa. Komissiopalkkainen malli on toisenlainen, palkkaperuste on oma laskutus ja palkankorotuksissa ei enää ole neuvoteltavaa, kun malli on kerran sovittu. 

Knowit on kokoisekseen ketterä yritys, jolla on kykyä irtiottoihin. Kun komissiopalkkaiseen malliin perustuvan konsultointiyrityksen idea oli hetken aikaa jalostunut, esittelin idean konsernijohtoon kysymyksellä, onko tässä aineksia valmistella hanketta pidemmälle. Vastaus tuli salamannopeasti: mitä enää valmistelet, laitetaan homma käyntiin. Tällä tiellä nyt olemme. 

Vaikka komissiopalkkaisia yrityksiä on Suomessa muitakin, olin silti yllättynyt kuinka monella tapaa tällainen kuukausipalkkaisuuden ja yrittäjyyden välissä oleva työllistymisen malli voidaan ymmärtää väärin. Komissiopalkalla työskennellään työsopimuksen turvin kuten kuukausipalkallakin, eikä komissiopalkkaisuus tarkoita alihankintaverkostoa. Komissiopalkalla työskennellessäänkin saa palkallisen loman ja toki sairasloma on palkallinen. Vaikka palkka maksetaan komissiona laskutuksesta, hoitaa työnantaja silti työvälineet kuntoon ja niin edelleen. Kyseessä kun on kuitenkin ihan oikea työsuhde.  

Työntekijöitämme motivoivat vaativat asiakasprojektit ja mahdollisuus keskittyä täysiaikaisesti toimeksiantoihin. Useimmat toimeksiantomme ovat kokoaikaisia ja pitkiä, minkä takia ansiotason haarukointi tulevaisuuteen on mahdollista, vaikka bruttopalkka vaihteleekin kuukausittain. Keskimääräinen komissiopalkalla työskentelevän konsultin ansiotaso FLX:ssä on ollut hiukan yli 7.000€ ja mikä parasta, tähän voi itse vaikuttaa esim. omaa arvonluontiaan pohtimalla ja tuomalla sitä paremmin esiin. Suurempi asiakasarvo voi tarkoittaa suurempaa yksikköhintaa, joka tarkoittaa suurempaa palkkaa. Ihanan yksinkertaista. 

Uskon vahvasti siihen, että ICT-alan työllistymisen duopoli kuukausipalkkaisuuden ja yrittäjyyden välillä rikastuu jatkossa uusilla innovatiivisilla palkkamalleilla. Kuten monessa muussakin asiassa niin työllistymisessä yksi malli ei sovi kaikille vaan työelämän jatkuva kehittyminen ehdottomasti vaikuttaa myös palkkamalleihin. 

Seuraavat 18 kuukautta 

FLX alkutaivalta on saatellut yleinen investointilama, kun yritykset ovat joutuneet kohtaamaan kutsumattoman vieraan nimeltä korko. Samalla monet investointilaskelmat menivät uusiksi ja hankkeet jäädytettiin, minkä takia ICT-alan kiihkein työvoimapula on vähän helpottanut, myynnin merkitys on kasvanut ja olemme nähneet monen yrityksen nyt palkkaavan asiantuntijoita itselleen. Kuitenkaan konsultoinnin tarpeen en näe poistuvan, koska muutosnopeus on kiihtyvä ja täsmäosaamisen tarve ei poistu vaan pikemminkin kasvaa. Kun tarve syntyy, on apu saatava nopeasti. Samaan aikaan henkilöstön osaaminen vanhenee nopeammin kuin milloinkaan ja tätä osaamiskuilua paikkaamaan tarvitaan kokenutta ulkoista apua.   

Kokenut konsultti on jatkuvasti altis osaamisen kehittymiselle koska hän on mukana useissa toimeksiannoissa yli toimialarajojen. Konsultti tuo mukanaan kokemusta ja parhaita käytäntöjä aiemmista toimeksiannoista, millä on uusissa projekteissa suuri arvo. Oikea osaaja oikeassa paikassa nopeuttaa projektin arvonluontivaiheen saavuttamista ja pienentää riskejä. Varsinkin tekoäly kaikissa eri muodoissaan ottaa nyt niin suuria kehitysloikkia, että sen ja julkipilvialustojen hyödyntämisen kanssa FLX varmasti tulee merkittävään rooliin useiden asiakkaiden kanssa.  

Ennustan myös, että tekoälyn merkityksen nopea kasvu muuttaa konsultointityön laskutusperusteita, kun tuottavuuden nopea kasvu pitää saada mukaan hinnoittelukomponentiksi. Sitä en vielä tiedä millainen murros tästä syntyy, mutta ennusmerkit ovat nähtävissä. Sitten kun laskutusperusteet muuttuvat, on myös sillä varmasti vaikutusta palkkamalliin. 

Harri Salminen

CEO, Knowit Solutions FLX