Life at Knowit – Meet Software Architect Niklas
Kuka olet?
Lue Niklas Raunion mietteitä IT-alasta, osaamisen kehittämisestä sekä tehtävistä Knowitilla. Kuinka kestävän työelämän teemat näyttäytyvät Niklaksen arjessa? Katso video alta.
Kuka olet?
Olen Niklas Raunio. Tulin 7 vuotta sitten Knowitille testiautomaatiokehittäjäksi, mutta nykyisin työskentelen arkkitehtinä.
Mulla on tällainen vähän erikoisempi urapolku. Tulin suoraan koulusta Knowitille testiautomaatiokehittäjäksi, siitä vaihdoin kehittäjäksi ja nyt olen asiakkaalla arkkitehtinä.
Miten päädyit tekemään noin ison muutoksen tehtävissä?
Käyn esihenkilön kanssa säännöllisesti kehityskeskusteluja, joissa pystyy ohjaamaan tehtäviä ja uraansa haluttuun suuntaan, kun omat tavoitteet muuttuu. En ole aiemmin ollut konsulttimaailmassa, tulin taloon ihan untuvikkona. On hyvä, että jos homma ei enää maistu, ei tarvitse vaihtaa työpaikkaa, vaan firman sisällä löytyy aina uusia mahdollisuuksia. Itsekin sain hyvin tukea työtehtävien muutokseen. Ylipäätään siitä, mitä haluat tehdä ja miten voit, tunnutaan välittävän aidosti.
Miksi juuri IT-ala?
Alun perin vitsailin, että pitäisi varmaan hakeutua alalle, kun olin niin paljon koneella. Ajattelin, että ehkä IT-alalla työskentely vähentäisi tietokoneen käyttöä vapaa-ajalla. Opiskelin IT-tradenomiksi, mutta edelleen tykkään videopelata ja tehdä kaikkea muutakin koneella.
Miten kehität osaamistasi?
Töiden ohella täytyy jatkuvasti opiskella. Knowitin puolesta aikaa saa käyttää opiskeluun, mutta joskus työarki on niin hektistä, että on vaikea antaa itselleen lupaa käyttää esimerkiksi puoli päivää opintoihin. Etenkin kun nyt uuden roolituksen puolesta arkkitehtinä palavereja on huomattavasti enemmän kuin ennen.
Miten opiskelit kun vaihdoit tehtäviä?
Opiskelin itsenäisesti uusiin tehtäviin tarvittavia asioita. Tykkään opiskella omassa rauhassa. Olen tilannut ihan fyysisiä kirjoja luettavaksi Knowitin osaamisen kehittämisen piikkiin. Ei ole pakko toki olla fyysisiä kirjoja, voi olla verkkokursseja, läsnäkursseja tai jotain muutakin mikä nyt itselle parhaiten sopii.
Myös projekteissa oppii paljon, ja niissäkin oppimista seurataan. Growth dialogue -kehityskeskusteluissa kartoitetaan myös osaamisen kehitystä. Sertifikaatteja kannustetaan tekemään, etenkin jos on kiinnostavia ja omaa tekemistä tukevia. Tietenkin voi suorittaa myös sellaisia, mitkä vain kiinnostavat, vaikka ei ihan kohtaisikaan päivittäisen tekemisen kanssa.
Oletko saanut mieluisia asiakkuuksia?
Mulla on ollut Knowitilla pitkäkestoisia asiakkuuksia. Tämä on vähän klisee, mutta haluan tehdä laadukkaita ja hyviä ratkaisuja asiakkaalle, omalla tittelillä ei ole niin väliä.
Olen huomannut, että mitä tarkemmat speksit antaa, sitä sopivamman asiakkaan on saanut. Voi vaikka sanoa, että millaisten teknologioiden kanssa tekeminen kiinnostaa ja missä haluaisi kehittyä. Joskus olen ollut ainoa alihankkija asiakkaalla. Silloin päädyin vaihtamaan projektia, että pääsin itse kehittymään, ja yksinäisenä sutena olemisen sijaan sain työskennellä ryhmässä. Työkavereilta saatava tekninen palaute tukee kehittymistä.
Etänä vai toimistolla?
Tällä hetkellä olen täysin etänä. Välillä käyn Turun toimistolla moikkaamassa kavereita, se on lähin, kun asun Salossa. Myös asiakas on toivonut 100 % etätyötä. Niin kauan kuin hommat on selkeitä, etätyö toimii erittäin hyvin.
Vapaus tehdä työtä omien rytmien mukaan ja työnantajan luottamus hommien hoitumiseen on mulle tosi tärkeitä. Pandemiakin tietysti vaikutti siihen, että nykyisin on mahdollisuus tehdä täysin etänä. Se sopii itselleni hyvin. Työajat joustavat asiakkaasta riippuen, kukaan Knowitilta ei hengitä niskaan tai tule tarkistamaan työaikoja. Jos päivällä on muuta ohjelmaa, töitä voi jatkaa illalla. Esimerkiksi kun tehtiin remppaa, oli hyvä, että asentajien kanssa sai hoidettua asiat päiväsaikaan. Asiakkaallekin on tärkeintä, että sovitut hommat tulevat hoidettua kohtuullisessa ajassa.
Miten Knowit tukee työn ja vapaa-ajan balanssia?
Olen aina arvostanut sitä, että Knowitilla on voinut tuoda omia kiinnostuksen kohteitaan esille myös työn ulkopuolella, vaikka järjestää lautapelitapahtuman. Mutta arvostan myös sitä, että on ihan ok, jos haluaa vain tehdä työnsä.
Olen introvertti ja välillä vitsailen miettiväni, että tulisko tänä vuonna kesäjuhliin vai pikkujouluihin. On mukavaa nähdä kavereita ja jutella koko ilta, mutta sosiaalisuus on myös kuormittavaa. Knowitilla arvostetaan työntekijää ihan yhtä paljon, vaikka ei osallistuisikaan kaikkiin aktiviteetteihin. Ja sinne kesäjuhliinkin voi tulla, eikä tarvitse olla tappiin asti. Tarjolla on hyviä mocktaileja, eikä juhlien tarvitse olla hirveät kaatajaiset.
Kolme esinettä, jotka kuvaavat arkeasi.
- Kahvikuppi. Se tuli ensimmäisenä mieleen, vaikka olen nyt yrittänyt, ettei iltapäivällä enää hirveästi joisi kahvia.
- Koiran talutushihna. Välillä tulee käytyä koiran kanssa metsälenkillä keskellä päivääkin.
- Näppäimistö. Tykkään pelata koneella, mutta pelaan myös paljon lautapelejä.
Asiantuntijaksi Knowitille?
Heräsikö kiinnostuksesi työskennellä Knowitilla?
Lue lisää ja ole meihin yhteydessä joko lähettämällä hakemus sinua kiinnostavaan avoimeen rooliin, tai jos et löydä juuri tällä hetkellä sinua kiinnostavaa roolia, avoimen hakemuksen kautta voit myös kertoa itsestäsi lisää. Luemme hakemuksesi mielellämme, ja palaamme sinulle asiaan enintään viikon sisällä!